VGT ventil, neboli ventil s proměnnou geometrií turbodmychadla, je klíčovou součástí moderních turbodmychadel. Jeho hlavní funkcí je regulace průtoku výfukových plynů, které procházejí turbínou turbodmychadla. Tímto způsobem může VGT ventil ovlivnit rychlost a účinnost turbodmychadla.

Jak funguje VGT ventil?

VGT ventil pracuje na principu měnící se geometrie turbíny. V závislosti na požadavcích motoru může VGT ventil upravit polohu lopatek turbíny tak, aby byl průtok výfukových plynů přes turbínu optimalizován. Když je motor v nízkých otáčkách, VGT ventil uzavře lopatky turbíny, což zvýší rychlost průtoku výfukových plynů a tím i rychlost turbodmychadla. Naopak při vysokých otáčkách motoru VGT ventil otevře lopatky turbíny, aby se snížil průtok výfukových plynů a zabránilo se tak přeplňování motoru.

Výhody VGT ventilu

VGT ventil přináší několik výhod. Jednou z nich je schopnost turbodmychadla rychleji reagovat na změny v otáčkách motoru, což zlepšuje jeho výkon a účinnost. Díky tomu je motor schopen dosáhnout vyššího výkonu při nižších otáčkách, což zlepšuje jeho dynamiku a snižuje spotřebu paliva. Další výhodou je snížení emisí skleníkových plynů, protože efektivnější spalování paliva vede k nižší produkci CO2.

Poruchy VGT ventilu

VGT ventily jsou obecně považovány za spolehlivé, ale jako každá mechanická součást, mohou také selhat. Poruchy VGT ventilu mohou být způsobeny různými faktory.

Opotřebení a poškození

VGT ventily jsou vystaveny extrémním teplotám a tlakům, což může vést k jejich opotřebení nebo poškození.


Znečištění

Akumulace sazí a dalších nečistot může způsobit, že se VGT ventil zasekne nebo nefunguje správně.


Porucha ovládacího mechanismu

VGT ventily jsou ovládány složitým mechanismem, který může selhat nebo se může opotřebovat.
Pokud dojde k poruše VGT ventilu, může to mít za následek snížený výkon motoru, zvýšenou spotřebu paliva a zvýšené emise. Proto je důležité pravidelně kontrolovat a udržovat VGT ventil, aby byl v dobrém stavu.

Pokud máte podezření na poruchu VGT ventilu, doporučuje se obrátit na odborníka nebo servisní středisko, které může provést diagnostiku a případně opravit nebo vyměnit vadný VGT ventil.

Závěr

VGT ventil je tedy klíčovou součástí moderních turbodmychadel a hraje důležitou roli v optimalizaci výkonu a účinnosti motoru. Jeho schopnost regulovat průtok výfukových plynů přes turbínu umožňuje motoru rychleji reagovat na změny v otáčkách a dosáhnout vyššího výkonu při nižších otáčkách.


Zvýšení výkonu

Díky naší precizní práci jsme schopni zvýšit výkon motoru a zároveň snížit spotřebu pohonných hmot, a to až o 15%


Postup úpravy

Podrobná kontrola diagnostikou

Kontrola software z ŘJ motoru

Jízdní test před i po úpravě

Záloha originálního SW na CD


Doplňkové služby

Deaktivace Adblue

Odstranění DPF/FAP

Diagnostika vozidel

Další

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.